In Tech17 juli 20232 Minuten

‘Mkb-bedrijven zijn onvoldoende beschermd tegen cyberdreiging via ChatGPT’

ChatGPT maakt het voor kwaadwillenden makkelijker om zich bezig te houden met cybercrime. Door de snelheid waarmee dit op grote […]

ChatGPT maakt het voor kwaadwillenden makkelijker om zich bezig te houden met cybercrime. Door de snelheid waarmee dit op grote schaal mogelijk is, zal de frequentie van cyberaanvallen naar verwachting gaan toenemen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling en met name problematisch voor mkb-bedrijven. Onderzoek op onderzoek laat zien dat het MKB onvoldoende beschermd is tegen cybercrime.

Zo is ChatGPT in staat om phishing mails te maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Ook kan de chatbot de benodigde informatie verschaffen die nodig is om op een basic level malware of virussen te ontwikkelen.

Het gebruik van artificiële intelligentie (AI) is niet nieuw in de wereld van cybercrime. De georganiseerde zware cybercriminelen gebruiken al langer AI om op een geavanceerde en schaalbare manier bedrijven aan te vallen. Deze aanvallen zijn doorgaans gericht op grotere bedrijven. Dit zorgt ervoor dat zij in veel gevallen veel beter voorbereid zijn dan mkb-bedrijven. De grotere bedrijven hebben een hogere cyberweerbaarheid doordat ze al langere tijd veel investeren in medewerkersbewustzijn en technologische oplossingen.

Naast de breed gedeelde oproep aan de Europese Commissie en regering(en) om AI te reguleren, is het noodzakelijk dat de overheid een actievere rol pakt in het laagdrempelig informeren van mkb-bedrijven over de risico’s van ChatGPT en het voorkomen van cyberincidenten. Daarnaast zijn mkb-bedrijven zelf aan zet door hun medewerkers extra te trainen op cybersecurity awareness en hun IT-netwerk zo in te richten dat het minder kwetsbaar is voor phishing. Ook zijn oplossingen nodig die het mogelijk maken om een door AI gemaakte tekst te herkennen. Momenteel staat de ontwikkeling van dergelijke oplossingen nog in de kinderschoenen.

 

Bron: ING

Dit bericht delen