Lekker, vers en veilig eten voor mensen met kauw- en slikproblemen
In Zeeland Business is er regelmatig aandacht voor innovatie. Bedrijven die innoveren in nieuwe producten en diensten, maar zeker ook in duurzaamheid hebben we vaak voorbij zien komen. Maar een innovatie op het gebied van eten en dan met name de ontwikkeling van unieke 3D-foodrecepturen en aantrekkelijke 3D-fooddesigns voor mensen met kauw en slikproblemen hebben we nog niet eerder voorbij zien komen.
Een grote groep volwassenen, vaak ouderen, maar ook kinderen kampen met kauw, slik-,smaak- of eetlustproblemen. Deze mensen zijn veelal aangewezen op gepureerde voeding. In het segment van aanbod van gepureerde voeding heeft de afgelopen 30 jaar hoegenaamd geen ontwikkeling plaatsgevonden. Het eten ziet er meestal niet smakelijk uit en nodigt dan ook niet echt uit om er eens lekker voor te gaan zitten. Bijna 5 jaar geleden ontsproot bij Peter Nieuwkerk, directeur van Budelpack Groep, het idee hier iets aan te gaan doen. Peter Nieuwkerk: “Wij zochten naar een nieuwe strategische activiteit die een actueel probleem in de maatschappij kon oplossen. Het moest goed bij ons passen en innovatief zijn. We ontdekten dat de nieuwe technologie van 3D-food-printing de oplossing kon zijn als alternatief voor gepureerd voedsel. Voeding aanbieden in de vorm van de oorspronkelijke groente, gemaakt van de oorspronkelijke groente. Gastronology is de onderneming die we hebben opgericht voor de ontwikkeling van recepturen, productvormen en printtechniek en budelfood is de onderneming die we hebben opgericht om het 3D-printen op industriële schaal te gaan uitvoeren.
Samen met o.a. SVH Meesterkok Eugène Swalen hebben we 3D-foodrecepturen en aantrekkelijke 3D-fooddesigns ontwikkeld. Dit proces heeft zo’n 4,5 jaar in beslag genomen. We zijn nu in staat om 8 verschillende soorten heerlijke groenten en aardappelen te printen in de gewenste vorm. De geprinte groenten en aardappelen zijn vrij van stukjes, waardoor mensen niet bang hoeven zijn zich te verslikken. En het is gewoon en makkelijk eetbaar met een lepel. We gebruiken verse groenten die rechtstreeks van de boer komen. Hiervan maken we puree en vervolgens zorgt de 3D-printer voor de vorm. Bij de ontwikkeling hebben we samengewerkt met diverse partners. Allereerst dus met SVH Meesterkok Eugène Swalen, die voor kwaliteit staat en bekend is met samenwerken en werken voor grote organisaties en groepen van mensen. Voor alles staat bij hem kwaliteit en smaakbeleving voorop. Naast met Eugène werken we ook samen met WVO Zorg en Wageningen University & Research.”
Deze innovatie heeft niet alleen een enorme investering gevraagd in tijd en energie, maar begrijpelijk ook in geld. Daarom is Peter Nieuwkerk ook bijzonder ingenomen met voornoemde samenwerking, maar zeker ook met de subsidie van € 115.607,- die de projectpartners van de Provincie Zeeland voor het project ‘Industriële 3D-foodprinting in de zorg’ dit voorjaar hebben ontvangen. Deze subsidie maakt het mogelijk om schaalvergroting van 3D-geprinte voeding te onderzoeken alsook het effect van 3D-geprinte voeding op dysfagie patiënten.
Proeverij
Woensdag 6 september vond er in verpleeghuis Ter Reede van WVO Zorg in Vlissingen een proeverij plaats, waarbij zorgverleners, maar ook cliënten en naasten alles te horen kregen over het initiatief de partners en de ontwikkeling van 3D-foodprinting, maar ook de gelegenheid kregen om de verschillende groentes te proeven.
WVO Zorg bestuursvoorzitter Jaap Wielaart ging tijdens zijn openingswoord in op het initiatief en vertelde waarom WVO Zorg partner is van dit project. Jaap Wielaart: “Met onze verpleeghuizen van WVO Zorg hebben we momenteel zo’n 600 bewoners. Mensen die iets van ons mogen verwachten. Uitmuntende zorg is een basisvoorwaarde voor ons, maar we willen ons verder ook onderscheiden. Dat doen we onder andere via activiteiten. De kwaliteit van de zorg staat voorop. Toen we via Impuls Zeeland hoorden van dit initiatief van Gastronology waren we meteen enthousiast. Het past namelijk uitstekend in de ontwikkeling van steeds hoogwaardiger voedsel aanbod. Er komen steeds meer ouderen bij. Door medische ingrepen blijven mensen ook veelal langer leven, maar dat brengt soms ook beperkingen met zich mee. Kauw- en slikproblemen is er een van. Door als partner betrokken te zijn bij dit project, kunnen we onze bewoners als een van de eersten van deze ontwikkeling laten profiteren.
Esther Hanse, projectleider Zorg bij WVO Zorg, ging vervolgens in op het onderzoek en de samenwerking tussen Wageningen University & Research, WVO Zorg en Budelfood.
Peter Nieuwkerk verzorgde tot slot samen met Product Manager Marie-Anne van Stee de presentatie over 3D-geprinte voeding en de proeverij.
Tijdens de proeverij bleek dat de groenten herkenbaar smaakten. Een van de bewoonsters van Ter Reede vond de doperwtjes het lekkerst smaken, een andere bewoonster vond echter de worteltjes lekkerder. Maar smaken verschillen en dat blijkt ook hierbij. Mevrouw Van Kogelenberg (96 jaar) bewoonster van Ter Reede, vond het allemaal lekker en had vrij snel haar bord leeg. “Van mij mogen ze dit vaker voorzetten,” zei ze na afloop.
Pilotperiode
Er volgt nu een pilotperiode tot november 2024 waarbij ook een student van Wageningen University & Research betrokken is. “Voor ons is het belangrijk dat het gezond en lekker eten is voor ouderen. En uitbreiding van het assortiment met vlees en vis zou natuurlijk geweldig zijn,” aldus Esther Hanse. Peter Nieuwkerk denkt zeker ook aan uitbreiding van het aanbod en denkt niet alleen aan vlees en vis, maar ook aan een nog breder aanbod qua groenten en zelfs iets voor bij de koffie.
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Afscheid Daan Schalck als CEO van North Sea Port
23 januari 2025
Hulp nodig bij vinden van arbeidsmigranten?
20 januari 2025
Webinar EU Taxonomie Baker Tilly
14 januari 2025
Op welke manieren kun jij reclame maken voor jouw bedrijf?
10 januari 2025