Laat je niet oplichten: dit is wat je als ZZP’er kunt doen tegen wanbetalers
Als ZZP’er is het al ingewikkeld genoeg om je financiën bij te houden. Je steekt natuurlijk liever al je tijd en energie in het werken voor je opdrachtgevers. Helaas komt het vaker voor dan we zouden willen dat een opdrachtgever niet betaalt. Dit kan komen doordat hij of zij oprecht is vergeten dat dit nog moet gebeuren, maar het kan ook zijn dat ze er onderuit proberen te komen. Heb jij wel eens last van wanbetalers? Dan zijn dit de stappen die je kunt ondernemen.
Maak een overzicht van de betalingsachterstand
Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van de facturen die nog openstaan en hoeveel er nog betaald moet worden. Zo weet je waarmee je werkt en wat je nog tegoed hebt. Het komt sterker over als je de wanbetaler benaderd met het exacte openstaande bedrag. Zo laat je zien dat je je zaken goed op orde hebt.
Stuur een herinnering
Stuur een formele herinnering aan de wanbetaler en geef aan hoeveel er nog betaald moet worden en wanneer dit uiterlijk betaald moet zijn. Je bent verplicht om een betalingsherinnering te sturen voor je verdere stappen onderneemt. Daarnaast vang je hiermee ook de opdrachtgevers op die het even zijn vergeten, maar wel bereid zijn om netjes te betalen.
Neem contact op
Als de betaling na de herinnering nog niet is gedaan, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de wanbetaler. Dit kan telefonisch, per e-mail of via een brief gebeuren. Laat hen nogmaals weten dat er nog een rekening betaald moet worden. Blijf te allen tijde professioneel en kalm.
Overweeg juridische stappen
Als de wanbetaler niet reageert of weigert te betalen, is het tijd om juridische stappen te overwegen. Hierbij is het belangrijk om te bekijken of het zinvol is om een advocaat of incassobureau in te schakelen. Het voordeel van een incassobureau is in dit soort gevallen dat het vaak een stuk minder van jouw energie, tijd en geld zal kosten.
Incassobureau inschakelen
Een incassobureau is speciaal opgeleid om betalingen te verkrijgen van wanbetalers. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring en kunnen je ondersteunen bij het verkrijgen van je geld. Het incassobureau zal in eerste instantie proberen om een minnelijke oplossing te vinden, maar als dat niet mogelijk is, kunnen ze ook juridische stappen voor je nemen. Een incassobureau verhaalt in de meeste gevallen, zoals bij Credifin, de gemaakte kosten op de wanbetaler, waardoor het jou geen geld kost om hulp in te schakelen. Daarnaast heb je bij een incasso no cure no pay regelingen. Lukt het ze niet om de rekening betaald te krijgen? Dan betaal jij ook niets.
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Webinar EU Taxonomie Baker Tilly
14 januari 2025
Op welke manieren kun jij reclame maken voor jouw bedrijf?
10 januari 2025
Alle informatie over de arbeidsmarkt op één plek
9 januari 2025
Eenmanszaak of BV? Zo maak je de juiste keuze!
7 januari 2025