Glasvezel voor bedrijven is nu bijna overal mogelijk
Bij een groot deel van de Nederlandse bedrijven is internet via glasvezel mogelijk. En dat betekent dat je profiteert van […]
Bij een groot deel van de Nederlandse bedrijven is internet via glasvezel mogelijk. En dat betekent dat je profiteert van snelheden tot 1 gigabit per seconde. In dit artikel geeft KPN antwoord op de vraag: wat is glasvezel precies en hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? En wat is het verschil met koper en coax?
Wat is glasvezel precies?
Allereerst: de toekomst. En nu al onmisbaar om aan het almaar stijgende dataverbruik te voldoen. Glasvezel is in de jaren zestig ontwikkeld door de Chinees Charles Kao. De huidige uitwerking is enorm geavanceerd, maar het idee erachter is simpel: een razendsnel knipperende laser verstuurt data via haardunne vezels van een speciaal soort glas. De data worden verpakt als lichtsignalen, die met de snelheid van het licht door de glasvezelverbinding reizen. Aan de andere kant van de lijn vertaalt een modem de lichtsignalen terug naar digitale data. Zo worden hoge snelheden en bandbreedtes mogelijk. Een glasvezel zo dik als een haar, kan meer data transporteren dan een vuistdikke bundel koperkabels.
Wat zijn de voordelen van glasvezel voor bedrijven?
De hoge snelheden en bandbreedtes van glasvezelinternet zijn het grootste pluspunt. Door nieuwe technologische doorbraken worden de snelheden van glasvezel steeds hoger. Bij een test in Amersfoort heeft KPN bijvoorbeeld al 8,5 Gbps gehaald.
Upload het zelfde als download
Bijzonder is dat de uploadsnelheid in de regel net zo hoog is als de downloadsnelheid, terwijl dit bij coax en kabel vele malen lager is. Dat is vooral voor bedrijven gunstig, die een hoge uploadsnelheid nodig hebben voor bijvoorbeeld videoconference en cloud-diensten.
Stabiele verbinding
Daarnaast biedt glasvezel de betrouwbaarste verbinding. Allereerst omdat het glasvezelnetwerk relatief nieuw is, terwijl coax en koper mogelijk al tientallen jaren in de grond liggen. Glasvezel is bovendien minder gevoelig voor weersomstandigheden (zoals extreme hitte), corrosie en blikseminslagen. Het netwerk heeft daardoor een hogere uptime. Tot slot is glasvezel energiezuiniger, omdat signalen niet met stroom, maar met licht worden doorgegeven.
Wat zijn de verschillen tussen glasvezel, coax en koper?
Voor coax (kabeltelevisie) en koper (telefoonlijn) geldt dat ze oorspronkelijk niet zijn ontworpen om internetsignalen te transporteren, waardoor deze netwerken tegen meer beperkingen aanlopen dan glasvezel. DSL is een techniek die digitale datacommunicatie mogelijk maakt over de klassieke telefoonkabel. De laatste jaren zijn er veel technologische verbeteringen geweest, maar nog steeds kampt DSL met veel ruis op de lijn. Hoe verder je van de wijkkast zit, hoe trager de verbinding wordt. De maximale snelheid waarmee wordt geadverteerd, is dus niet per se jouw maximale snelheid. In de praktijk zijn vaak downloadsnelheden tot zo’n 100 à 200 Mbps mogelijk. De uploadsnelheid is meestal slechts tien procent hiervan. Een ander nadeel van het kopernetwerk is dat het minder stabiel kan worden bij gebruik door meerdere apparaten.
Met coax wordt de klassieke televisieaansluiting bedoeld. Deze kabel heeft minder last van ruis dan de telefoonlijn, waardoor je met kabelinternet de snelheid krijgt waarmee wordt geadverteerd. Door technologische innovaties kunnen tegenwoordig downloadsnelheden van 500 Mbps of 1 Gbps worden gehaald. De infrastructuur van de kabel is ontworpen om te zenden, waardoor ook hier de uploadsnelheden meestal tien keer lager zijn dan de downloadsnelheden.
Lees meer over de verschillen tussen koper en glasvezel.
Waarom zou ik een internetsnelheid van 1 Gbps willen?
De hogere betrouwbaarheid van glasvezel is voor elk bedrijf van toegevoegde waarde, maar snelheden van 500 Mbps of 1 Gbps zijn niet voor alle ondernemingen noodzakelijk. Om te bepalen wat voor snelheid je nodig hebt, zijn vooral het aantal medewerkers, de aard van je bedrijf en de mate van digitalisering van belang. Een vuistregel is 5 Mbps per medewerker, maar bij bijvoorbeeld grafische bedrijven, VoIP-callcenters en bedrijven die volledig zijn gedigitaliseerd ligt dit een stuk hoger. De kracht van glasvezel ligt dus voor een groot deel in de uploadsnelheid, die in principe gelijk is aan de downloadsnelheid. Voor consumenten is een lage uploadsnelheid vaak geen probleem, maar voor bedrijven is dit anders. Zaken als VoIP-telefonie, videobellen, online back-uppen, file transfers en SaaS-software vragen immers behoorlijk wat uploadcapaciteit.
Wat betekent 1 gigabit in de praktijk?
Leuk, zo’n snelheid van 1 gigabit per seconde. Maar het kan moeilijk zijn om voor te stellen wat je daar in de praktijk aan hebt. Als we uitgaan van een (ruim genomen) gemiddeld gebruik van 10 Mbps per medewerker, kun je moeiteloos met 100 mensen tegelijk gebruikmaken van de verbinding. Stel nu dat er helemaal geen andere apparaten verbonden zijn met de 1 gigabit glasvezelverbinding en je een bestand van 1 gigabyte wilt verzenden. Dan duurt dit 8 seconden: er gaan immers 8 bits in een byte. Met 50 Mbps upload – een absoluut maximum bij kabel en doorgaans überhaupt niet mogelijk met DSL – zou je hier 2 minuten en 40 seconden over doen.
Zakelijke glasvezel bij jou in de buurt?
KPN NetwerkNL legt en beheert zo’n tachtig procent van het Nederlandse glasvezelnetwerk. Het glasvezelnetwerk van KPN heeft volgens de Consumentenbond het laagste storingspercentage van alle netwerken in Nederland. 500 Mbps download en upload is overal op het netwerk mogelijk; 1 Gbps wordt momenteel uitgerold en is al op veel plekken beschikbaar. Weten of het bij jou al kan?
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Ontdek de ideale combinatie voor startende ondernemers
11 september 2024
Actief en gezellig personeelsuitje? Doe een fietstocht!
6 september 2024
Wagenpark verduurzamen in drie eenvoudige stappen
4 september 2024
‘Vrouwelijke zzp’ers zijn vaak succesvoller dan mannen’
20 augustus 2024