Wanneer je als ondernemer een zakelijke financiering af wilt sluiten, kunt je uit verschillende financieringsvormen kiezen. Een zakelijke lening en zakelijk krediet zeggen de meeste ondernemers wel wat, maar rekening courant krediet is een stuk minder bekend. Deze financiering is vergelijkbaar met zakelijk krediet, maar er is een belangrijk verschil. Met rekening courant krediet mag je namelijk rood staan op je zakelijke bankrekening. Twijfel je nog of deze financieringsvorm iets voor jou is? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen we je namelijk wat de regelingen omtrent rekening courant krediet zijn.
Opbouw van rekening courant krediet
Hierboven las je al dat een rekening courant krediet vergelijkbaar is met zakelijk krediet. Wanneer je voor deze vorm van zakelijk lenen kiest, opent een geldverstrekker een speciale rekening voor jou. Hier storten zij het overeengekomen bedrag op, waarna jij toegang tot rekening krijgt. Heb je geld nodig? Dan neem je het simpelweg op van de rekening. Omdat het om geleend geld gaat, moet je het terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een klein deel van het bedrag af te lossen. Naast aflossing betaal je ook rente. Bij rekening courant krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je opneemt.
Gekoppeld aan je zakelijke bankrekening
Doordat rekening courant krediet en een zakelijk krediet de nodige overeenkomsten vertonen, denken veel mensen dat het hier om dezelfde financieringsvorm gaat. Toch is het niet helemaal hetzelfde, want rekening courant krediet is rechtstreeks gekoppeld aan je zakelijke bankrekening. Het voordeel hiervan is dat het geld vrijwel direct op deze rekening staat als je het opneemt. Als je voor zakelijk krediet kiest, is er geen sprake van een koppeling met een zakelijke bankrekening.
Variabele in plaats van vaste rente
Wanneer je rekening courant krediet aanvraagt, ga je een schuld aan. Je gebruikt immers geld van een ander voor jouw bedrijf. Daarom moet je dit terugbetalen. Je lost iedere maand een deel van het geleende bedrag af, maar hier blijft het niet bij. Je betaalt namelijk ook rente over rekening courant krediet. Waar de rente bij zakelijk krediet vaak vaststaat, is dit bij rekening courant krediet meestal niet het geval. Dit komt doordat je rood mag staan op je zakelijke rekening.
Sta je daadwerkelijk rood? Dan krijg je vaak te maken met een variabele rente. Dit betekent dat de rente afhankelijk is van de markt. Bij een stijgende rente vallen de kosten hoger uit, terwijl je bij een dalende rente juist goedkoper uit bent. Naast rente en aflossing betaal je vaak ook nog een bereidstellingsprovisie over rekening courant krediet.
Rekening courant krediet aanvragen
Wil je rekening courant krediet aanvragen? Dan hoef je hier tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Bij de meeste geldverstrekkers kun je namelijk online een aanvraag indienen. Zodra je op de site van een geldverstrekker beland bent, kies je een bestedingsdoel uit en vul je het bedrag in dat je wilt lenen. Je kunt geen looptijd selecteren, want rekening courant krediet heeft – net als zakelijk krediet – een standaard looptijd van 36 maanden. Voordat je de aanvraag daadwerkelijk in kunt dienen, moet je vaak eerst een account aanmaken. Daarnaast moet je de jaarrekening en het transactieoverzicht van de afgelopen 15 maanden toevoegen. Vervolgens is het wachten op een aanbod op maat van de geldverstrekker.
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Ontdek de ideale combinatie voor startende ondernemers
11 september 2024
Actief en gezellig personeelsuitje? Doe een fietstocht!
6 september 2024
Wagenpark verduurzamen in drie eenvoudige stappen
4 september 2024