In Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling26 november 20212 Minuten

De meest gemaakte planningsfouten

Raak jij vaak het overzicht kwijt, ondanks dat je werkt met planningen en takenlijsten? Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat jouw planningen […]

Cursus Time Management

Raak jij vaak het overzicht kwijt, ondanks dat je werkt met planningen en takenlijsten? Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat jouw planningen en takenlijsten niet fail proof zijn. Wil je ontdekken welke planningsfouten je precies maakt en hoe je deze op kunt lossen? Timemanagementcoach Björn Deusings deelt zijn tips!

 

  1. Niet realistisch

Probleem: Over het algemeen geldt dat we onze productiviteit overschatten en onze taken onderschatten. Het gevolg hiervan is doorgaans dat het niet lukt om taken op tijd te voltooien, waardoor er telkens taken worden doorgeschoven. Om er dan vervolgens wéér niet aan toe te komen: een vicieuze cirkel.

Oplossing: Inventariseer hoeveel tijd je daadwerkelijk tot je beschikking hebt en neem niet meer taken aan dan dat je in die tijd kunt voltooien. Op deze manier voorkom je dat jouw takenlijst in een wensenlijst verandert.

 

  1. Niet gestructureerd

Probleem: Ook zijn onze planningen geregeld ongestructureerd en omslachtig, waardoor het in plaats van overzicht juist chaos creëert. Tientallen online en offline mapjes, memo’s en lijstjes lijkt wellicht handig, maar het tegendeel is vaak waar.

Oplossing: Houd je planningssysteem zo eenvoudig en simpel mogelijk. En zorg daarnaast dat je dagelijks de tijd neemt om je planning bij te werken.

 

  1. Niet compleet

Probleem: Bovendien zien we regelmatig werk over het hoofd als we een planning maken. De ‘gewone’ dagelijkse klussen nemen we er namelijk maar zelden in op, terwijl we er uiteindelijk vaak wél door in de knel komen met onze tijd.

Oplossing: Plan eerst je dagelijks terugkerende taken in, voordat je aan de slag gaat met nieuwe projecten. Je weet dan namelijk precies hoeveel tijd je nog ter beschikking hebt.

 

  1. Niet flexibel

Probleem: Tevens vergeten we veelvuldig om tijd in onze planningen in te bouwen voor onverwachte zaken en taken. Daardoor zorgen ad hoc aanvragen dikwijls voor onnodig veel (tijd)stress.

Oplossing: Zorg voor ruimte in je planning om te kunnen schuiven en incasseren.

 

Meer leren?

Wil je zelf efficiënter werken? Leer voorkomen dat jij je taken onderschat, je productiviteit overschat en verrast wordt door onverwachte zaken tijdens een cursus timemanagement.

Dit bericht delen