In Economie, Personeel24 april 20235 Minuten

Arbeidstekort vraagt om creatief denken

Arbeidstekort vraagt om creatief denken

Ondanks wat zwaarder economisch weer is het voor veel bedrijven nog steeds lastig om aan voldoende personeel te komen. Vijf ondernemers in uiteenlopende branches gaan met elkaar in gesprek over de krapte op de arbeidsmarkt.

Hoewel het personeelstekort vooral de laatste tijd voelbaar is, is het probleem al lang geleden begonnen, zegt Maaike Basting (Camping Zonneweelde). “Doordat er minder waardering is voor praktisch en middelbaar onderwijs is een gat ontstaan tussen vraag en aanbod. Er zijn de afgelopen jaren wel initiatieven opgezet om het praktische onderwijs te stimuleren, maar dat levert nog niet genoeg op.” Maar het zijn niet alleen praktisch opgeleiden waar een tekort aan is, zegt Anja Zandee-Dingemanse (Moore/DRV Accountants). “Wij gaan al naar vwo’s om ons werk bij scholieren te promoten.

Investeer, investeer, investeer
Kathleen Metz (Prince Kunststoffen Infra) kampt al jaren met een tekort aan personeel. “Het beste antwoord dat ik daarop kan geven is: investeer, investeer, investeer. In opleiden, begeleiden, contacten leggen met het onderwijs. En in goede jobcoaches, die het makkelijker maken om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt binnen te halen.” Re-integratiespecialist Hennie Bos (Lentewerk) ziet, naast jobcoaching, de oplossing in kijken naar de kwaliteiten van medewerkers, in plaats van de functieomschrijving. “Je hebt meer aan drie mensen die ieder met plezier een deel van een functie invullen, dan aan iemand die met tegenzin werkt. Maar veel ondernemers vinden het eng om iemand aan te nemen waar iets aan ‘mankeert’, terwijl het zoveel voordelen heeft. Je bedrijf wordt een afspiegeling van de samenleving, je krijgt loonkostensubsidie, een no risk-polis en je kunt vissen in een veel grotere vijver.

Gelukkige medewerkers
Een belangrijk aspect om mensen binnen te halen en te behouden is de sfeer in het bedrijf, vertelt Anne-Marie Lindhout (Het Klok’uus). “Bij ons werken veel scholieren en sinds dit jaar krijgen die 10 procent meer salaris. Maar salaris alleen is niet genoeg. Daarom houden we personeelsfeestjes en zorgen we voor doorgroeimogelijkheden. Wij maken de gasten gelukkig, maar de medewerkers moeten dat ook zijn.” Maaike: “De werkprivébalans telt zwaar. Zelfs jonge mensen willen vaak maar drie dagen werken. Dat vind ik jammer.” Anja is daar al blij mee: “Alle handjes helpen. En je moet toch meegaan met de trend om mensen binnen te houden. Daarom zorgen we ook voor een gezellige bar in het kantoor en kunnen medewerkers doorgroeien naar meer verantwoordelijkheid.” Kathleen: “Wat ook belangrijk is, vooral voor jonge mensen, is uitdragen dat je iets bijdraagt aan de maatschappij.

Samenwerken
Hennie denkt dat ondernemers hun personeelsproblemen meer met elkaar moeten delen. “Misschien kun je wel wat voor elkaar betekenen. De een heeft soms mensen over en de ander komt ze tekort.” Anne-Marie: “Bijvoorbeeld met mooi weer is het hier niet druk, terwijl de strandtenten overuren draaien. Maar Zeeuwen zijn volgens mij wat gevoelig om samen te werken met een concurrent.” Hennie: “De re-integratiebureaus doen dat al. Wij delen profielen van cliënten en vacatures met elkaar. Verder zie ik nog vaak vacatures die niet bij het UWV zijn aangemeld. Dan kunnen wij ook niet helpen om die vacatures in te vullen. Dat is gewoon jammer.

Terugkomen
Hebben de ondernemers tips om personeel te vinden en vast te houden? Behalve medewerkers laten meedenken over verbeteringen in de organisatie, personeel uitwisselen en meer kijken naar kwaliteiten dan naar cv’s, zegt Kathleen: “Waar ik tegenaan loop zijn de vele instanties, met allemaal hun eigen regels. Ik wil één loket.” Hennie: “Het probleem is dat al die instanties hun informatie niet mogen delen, waardoor er veel dubbel werk wordt gedaan. Als bijvoorbeeld de AVG zou worden afgeschaft, zou alles zoveel gemakkelijker zijn.” “En we moeten aan jongeren duidelijker maken dat het de moeite waard is om na een studie in Zeeland terug te komen,” vindt Maaike. “Daarvoor moeten de branches contact leggen met jongeren en misschien zelfs al arbeidscontracten aanbieden. Zodat ze na hun studie een reden hebben om terug te komen.

Dit bericht delen