3 manieren om als ondernemer te wapenen tegen arbeidsongeschiktheid
Het ondernemerschap komt met bepaalde risico’s die je helemaal zelf moet dragen. Eén van die risico’s is dat er behalve […]
Het ondernemerschap komt met bepaalde risico’s die je helemaal zelf moet dragen. Eén van die risico’s is dat er behalve de bijstand geen vangnet bestaat voor ondernemers die ziek worden of zelfs arbeidsongeschikt raken. Op dat moment kun je het vermogen verliezen om inkomsten te genereren, met als gevolg dat je je inkomen verliest. Een werknemer in loondienst heeft daar een mooi vangnet voor, maar als ondernemer moet je daar zelf voor zorgen. Daarom bespreken we in dit artikel drie manieren waarop je als ondernemer jezelf kunt wapenen tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
De beste manier om je te wapenen is arbeidsongeschiktheid, is door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Goedkoop zijn deze doorgaans niet, maar het is wel de beste voorziening om je als ondernemer die niet meer in staat is om te werken van inkomen te blijven voorzien. Helaas kiezen veel ondernemers er niet voor, met alle risico’s van dien. Er kan immers van alles gebeuren: een werkgerelateerd ongeval, een ongeval buiten werktijd, ziekte of een burn-out of depressie. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het enige middel dat je zo lang je arbeidsongeschikt bent van een inkomen blijft voorzien.
Broodfonds
Een alternatieve mogelijkheid waar ondernemers voor kun kiezen, is een Broodfonds. Dat is een groep ondernemers die elkaar doorgaans kennen en afspreken samen een fonds op te richten. Iedere deelnemers stort er naar draagkracht elke maand geld in. In het geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid kan men, met instemming van de andere deelnemers, gedurende maximaal twee jaar een inkomen uithalen dat in verhouding staat tot wat je er maandelijks in stort. Besluit je het Broodfonds te verlaten, dan kun je het geld wat er nog in het fonds staat van jou weer opnemen. Een nadeel van een Broodfonds dat je na twee jaar alsnog zonder inkomen kunt komen te zitten.
Zelf geld opzijzetten
In een Broodfonds bestaat de mogelijkheid om deels te teren op wat anderen erin gestopt hebben, maar je bent wel in enige mate afhankelijk van anderen. Je kunt er als ondernemer ook voor kiezen om zelf elke maand wat geld apart te zetten voor een calamiteit zoals deze. Dat is natuurlijk een sigaar uit eigen doos en dat geld is niet bepaald oneindig, maar het kan wel in eerste instantie een gat dichten. Dat bied je bijvoorbeeld de ruimte om aan je herstel te werken of een als nodig te investeren in een carrièreswitch. Voor langdurige arbeidsongeschiktheid is het echter geen oplossing. Een voordeel is wel dat het een extraatje is als je het geld uiteindelijk niet hebt hoeven aanspreken.
De kern van het verhaal is dat je sowieso een voorziening moet treffen voor jezelf om financiële problemen te voorkomen. De gevolgen voor je leven zijn enorm als je dat niet doet en toch met ziekte of arbeidsongeschiktheid geconfronteerd wordt, en dat is nu net het moment dat je dat er niet ook nog eens bij kunt hebben. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarbij de zekerste keuze, maar ook de duurste. Als je daar niet de financiële draagkracht voor hebt, kun je de andere opties overwegen.
Dit bericht delen
Gerelateerd nieuws
Ontdek de ideale combinatie voor startende ondernemers
11 september 2024
Actief en gezellig personeelsuitje? Doe een fietstocht!
6 september 2024
Wagenpark verduurzamen in drie eenvoudige stappen
4 september 2024
‘Vrouwelijke zzp’ers zijn vaak succesvoller dan mannen’
20 augustus 2024